我覺得真是威(鳩)喎!!!!

用了接近半年的時間,終於捱完好多人所謂的神劇 Twin Peaks。完了後我頭也不回的就咁送左盒DVD俾嗰個好鍾意睇Walking Dead、WestWorld、Game of Thrones (全部未睇過)等所謂精彩美劇的同事。今次我同自己對賭,好果他可以一個星期內唔還的,我會輸俾另一個自己100蚊。從那套劇的角度來說,我輸100蚊俾另一個自己,都是輸左錢,仲要一舊,會好肉痛的。雖然,其實我賬目上沒有輸過錢。

ON 99? 的而且確,套野就是咁撚ON99。而我居然捱完,真是要俾D掌聲自己。For whatever reason。

如果真是要形容下套野講乜鳩,我記起幾年前有套TVB劇叫  隔世追空。我一路看TWIN PEAKS,一路想起這套劇。我就這樣說吧︰Twin Peaks是一套英文版的隔世追兇,Plus:

1. 劇中所有人都講對白甩撚晒BEAT,林雪咁;

2. Writer到最後都唔知自己想搵到兇手定搵唔到兇手;

3. 取鏡+配樂+打燈達康城影展級;

4. 每一隻歌都揀過,非常搶耳,而大部分都極noise pop/synth pop;

5. 最想佢除衫嗰個Tammy偏偏唔除衫,最唔想佢除衫嗰個DIANA就除晒,SHIT;

6. 睇到最後個人除了鳩外根本沒有其他事可以形容。

有時我寧願看的真是TVB隔世追兇。或胸。至少看廣東話劇,佢寫ON9對白我唔用腦可以判別是ON9對白。看美劇,因為英文唔好,人物講完ON9對白,我個LOAD要LOAD下其實是咪真是ON9對白。到半年後,才有答案,全部是ON9對白。SHIT DOUBLE SHIT。

但唯一可取的可能是,一班人講美劇時,我可以講我看過TWIN PEAKS囉。但一問好唔好睇,就只可以話我真是唔知佢做乜。你不如俾100蚊我,等我還番俾另一個自己,因為我仲爭佢100蚊。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close