唔怕你柒 最怕你型

昨日聽新聞, 才知原來中國四川省成都巿一隊hip hop 樂隊出了一張愛國主義的RAP唱片, 宣揚愛國, 民族強大, 討厭西方, 統一台灣, 蔡英文正臭閪.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b07m4d5r

最令人擔憂的是, 它具備了一齊型RAP的元素- 憤. 恨. 節奏. 英文. 煽動詞彙.

英文. 指的是真是用好流暢的黑人英文屌蔡英文. 驟耳聽, 你以為自己聽緊Kanye West. 這才是令人擔憂的. 個個愛國主義都是黃國興, 黃國健, 鄧家彪咁. 或我外父咁, 能吸納的人不多. 而他們出現時, 你亦自然啟動身體排斥抗體.

愛國歌. 最怕的不是汪明荃, 張明敏. 亦不是住LOAN 住LOAN張如城. 因為他們無一次令你失望他們只可當inde咁睇. 或大不了心情差才睇. 反正唔洗錢任睇.

最怕的是佛口蛇心老鼠仔. 搖尾乞憐. 等你放下介心. 當佢好人咁睇. 或好像來自四川的那代表. 可以潮住來聽型住來睇. 甚或生到黎明咁的靚你. 同你講: 愛國, 好老土. 但愛我都好老土. 但我真是愛你. D水歡喜若狂的時候你都冇眼睇.

又講下美國. 點解兩個nominees歷來最低approving rate? incendiary? email crime? Lie? Hypocrisy? No way. 全仗三個字. 唔靚仔. 你見到希拉莉, 你會比佢誘惑嘛…..但奧巴馬. Fleabag個女仔就是放住佢段片來…. 你幻想下, 如果希拉莉個樣是Scarlet Johansson….or Megan Fox or Margot Robbie…Amy Adams…咁就唔洗睇. 佢真是坐緊監你都投佢啦係咪? 蕙貞BB點解輸比芬姐? 因為唔夠靚咯. 你試下張秀文咁的樣? 但當然, 我唔答假設性問題.

而最後如果Trump真是當選, 唯一的解是, 在American Standard, Chris Evans aside, Donald Trump都算靚仔. 在美國人心目中. 可能是…

廣告

One response to “唔怕你柒 最怕你型”

  1. 漫遊者-Lu says :

    洗腦歌真的是會有極大的影響力呀@@

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: