(Plot) 福音 - 第三幕

場景:大學某個已BOOK定的細房

人物:John,John哥哥阿尖,John的一個同學Peter,Peter個阿哥阿祖,Jess,Johan

John VO : 點解會有Peter的呢?Peter隔離嗰個又係邊個呢?

John的問題還未完,阿尖已經開口講野。

尖:嗱呢個就是一個communion (發音出奇的純正),Jess話齋Multi-Layered Marketing (又係出奇的純正紐約發音),簡稱MLM,最需要的唔係大網絡。你一個人識幾多人啫?100個好未?當你好叻仔,可以sell到當中的80%,你可以賺幾多?仲要喎。當你嗰80個relationships都sell到佢地的relationship的80%,而你又可以收番你嗰80個relationships當中的收入的30%做commission。如此類推,你賺到的,都多架⋯⋯

尖一路講一路把這條計算寫在房的白版上。Peter懶醒咁講左個答案出來。

尖:Peter仔勁喎。你讀Maths的?

Peter:唔係,我讀Sociology的。(對眼望一望John)

尖(伸出手指輪流指Peter和John):哦!你地同學來的。OK呀。Communion最需要是呢D關係。一陣我會講。但其實Peter,個答案是唔重要的。最重要的是Jess所講。

鏡頭cut去Jess在尖的回憶

Jess:這是舊的約。我來,不是要廢掉舊的約,我來是完全原屬我的約。

鏡頭cut回尖的大頭在細味Jess的說話

尖:他話,呢個是他來之前的MLM模式。Life原本的模式。但他又杜拜過來接手後,發覺呢個模式搵得唔夠多。因為MLM的potential未發揮得最好。

John VO:阿哥唔係成日番屋企,本就對佢好陌生。但今日見到的佢,講野有莫名奇妙的charm,有莫名奇妙的authority。而佢一路都話呢D係佢見到Jess之後的改變。令我更想見一見Jess的盧山真面目。

呢個時候,阿祖搭嗲

祖:Jess來之前的野我知道一D。

眼光都集中在祖身上

尖:係喎。祖。我老友。佢仲要入來Life早過我。

祖講時,鏡頭影住Johan間大屋的泳池

祖(VO):佢來之前Life個Emmanuel (又係好純正的紐約發音)叫Johan。我地都叫佢Baptizer。因為佢好中意幫人Baptize。佢渣甸山間屋有個好大的泳池。佢嗰時成team都是女來的。仲要唔靚唔揀。每個同事一入行,就要去佢屋企,等佢施洗。條友是有D變態的。鍾意唔著底褲,只是褸住件刁鼠皮。佢鍾意食蜜糖。點食呢。條女要著住套suit,Johan就會將蜜糖由頭倒落個女同事度,跟住Johan會除佢件suit,一路奶佢身上的蜜糖,又用自己身體幫個同事body massage,搞到周身都是蜜糖。跟住Johan就會話:

Johan :I indeed baptize you with water unto repentence.

祖(VO):咁個女仔就要同佢一齊跳落水,個女仔要成個人浸落水,去完成個施洗儀式。

鏡頭影Peter及John呆晒的樣。有點難以至信。祖繼續。

祖(VO)(鏡頭影住D女著住suit,但戴著黑色面紗步操):係呀。嗰時個風氣唔好。但其實Life的產品主要的target是女性。Johan要全女班其實可以理解的。而每個女同事baptize後,又真是成個人唔同晒。好似撞邪咁,會出去猛sell人入來。直至Jess由杜拜掉來,Life Headquarter要換走佢

鏡頭影Johan著番suit,好興的在自己房對著大screen teleconference

Johan: There cometh one mightier than I? The Latchet of my shoes He is not worthy of stoop down and unloose!

鏡頭影Jess走了入來。幾著白鴿從後放出來。有把聲音從screen播出來。鏡頭只影projector的光

Projector: Thou art my beloved Son, in whom I am well pleased.

鏡頭影回祖尖John Peter的房間

祖:由嗰日開始,Life唔再用女同事。Jess反而講Communion (又係好純正)。

尖:他話。最重要的堅固的Communion,互相扶持,去各地幫助有需要的人。越窮就越要福音。越容易感到被拯救。而窮人佔全世界99%的比例,才是我們的方向。但就需要我們。明天就是葵芳一個大型佈道會。我地要為明天好好去準備。

鏡頭轉黑

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close