Let’s Talk about 家強 貫中

真是唔知點解又講佢兩個….老實,我並不是很喜歡他們,當然要比較的話我喜歡後者好多。但有兩隻歌可以拿來跟大家分享。這兩隻可算是他們兩人的代表作。

醒你…

https://youtu.be/01d9koPwNFs

嗱….野黃。合晒你河車。林振強填的。但我主要是講曲的部分。非常家駒的作品。我講的是chord progression。不過因為家強永遠不可能有大哥咁高音,局住把家駒慣用的D Major,變成C Major。(是掛….) 但你只要聽到wake up wake up wake up你就會聽到家駒慣用的trick。所以當好多人走來講家駒其實點樣天才點樣盛。我當然不會傻得說…"咪又係咁"。但他同好多作曲人一樣,有佢自己的Trick。家強用的呢個trick,其實就是家駒時代的一隻歌 爸爸媽媽 trick. 你夠膽在人地唱緊 wake up wake up wake up (what you say) 無限loop 時唱 爸爸他笑媽媽真失敗/今天真正主角是我嗎? 包你無事。

到現在家強時不時都會作下新歌…但不知怎的…仍時那個家駒TRICK。愛得昂貴 驚死症 信則有,全部都是呢個TRICK….所以我才相信他寫麻醉時,一定TAKE野…這是唯一一隻家強能成功忘記家駒TRICK的一隻歌。

黃貫中相對之一,是一個很擺脫家駒TRICK的一個人。由三人時期第二隻碟開始,他寫的已經好明顯再不是beyond野, 而是自己野. 即使用番家駒TRICK,都已經熟練得仔唔細心聽唔覺,就好像以下呢隻

我在存在…

https://youtu.be/34w-O0SYInc

都是C Major (黃貫中十隻來了九隻都是C Major),但只要你唱一唱副歌 求脫胎 求悔改 求忍耐 的"忍耐" 嗰兩個音,就係刻意flat 一 flat佢,使佢無咁似 Wake Up Wake Up Wake Up。否則,兩隻歌其實好似的。但亦足見黃先生的心思。亦使這首歌加一點"異"味。黃貫中填詞成日都唔啱音。呢隻歌唔例外,但我認為無損這首歌的玩味,和意念 – 滿天神佛,過去未來天國,但我只感我一個人在存在。

留意話 – 如果這隻歌是林敏X填詞 張莖牽唱 一定HIT…可能把,把他改成故弄玄虛的愛情故事,再加牽的 假R&B (呢首是有少少Blues 味) 可能更貼近群眾。但….

We are talking about Rock and Roll you know ……………..

最後,我介紹呢隻ballad 俾大家,Gary Moore,Love You So Bad。各位在失身平安夜,浪漫的房間內,準備埋牙扯掉對方的lingerie/boxer Tight時,不妨又這隻歌伴隨,有催情及增強能力之用,但切忌Loop埋樓上兩隻歌

https://youtu.be/hVN9ckrREWY

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: