Let’s Talk about … an escape

感謝全能的Glastonbury. 令我終於的起心肝,買個VPN,睇BBC IPLAYER,唔洗再等NOW嗰幾個台日日LOOP番2011年的英國樓盤全真(British’s Dream House 咁上下)。你知啦,睇樓的野,你俾個2011年的價我有條L用咩….

昨日看到一個節目, 叫An Escape to the Continent. 原來的景鴻移民式的節目,仲要做一個鐘…..講一對英國夫婦想移民去馬爾他….shit…幾撚度來的…個節目就變成樓盤全真之情欿馬爾他,帶他睇D歷史建築咁的的屋. 個廳細度呢..真是細個我屋企嗰個.個COURTYARD看完笑了…細到….D廁所又冇浴缸,有間仲要上天台沖涼….D牆又LIMESTONE,但你見到對夫婦的對白就只有:

Oh Lovely

Oh Brilliant

Oh I love it

Oh I am happy

Wow….

Look at that…beautiful

初初幾驚冇SUBTITLE唔明呀….好彩….真是來來去去呢幾句……我心諗, 有冇咁開心呀….你會唔會去到錦上路見到D丁屋,入到去,然後Oh lovely I love it….Oh Brilliant….Oh….look at the courtyard….咁架….但當佢講價錢的時候我明了….195 000 POUND. 全幢….4房, 兩浴….Oh lovely….I am happy (錦上路要買一幢, 現時的價位是大約9500000,而且冇得look at the courtyard…因為根本冇.或許你可以Oh look at the neighbour. So close. I love it 而同時那鄰居是周秀娜,正在刷緊牙)

我在想….頂.我成日想過來,你班友就成日諗住走.身在福中不知足….不過當你想到佢地兩房都要3至40萬POUND,仲要是住到兩個鐘頭生活圈的邊皮. 又再想想我城20 000 蚊要住屯門邊皮, 仲要唔係1000尺. 真是生活逼人. 雖然過去又冇乜野…英國人最多笑你BEADY EYES. 超…不過學網友IVAN話齋, 我地香港人英文咁撚屎..都聽唔到架啦….生活如常…但生活於那處, 我想我最後都是想走…去到馬爾他, 我都只會想再去馬奇頓….可能195 000 POUND 而家買到成條街添….

還是…不要逃, 認命, 留在此好好工作好好生活….反正, 學佢話齋, 渣住外國戶照,最好當然在香港啦….

香港…我愛你

Let’s Talk about … an escape 有 “ 4 則迴響 ”

  1. 讀你的文章雖然不是全懂
    但從用字看來覺得你很幽默
    應性情樂觀^^

    1. 相反,其實這篇很黑色。鐵搭凌雲原是說哪裡也不及香港的許冠傑情懷。我則扭曲成去哪裡我也不會好多少。香港一草一木我都討厭,但我沒那處可逃。我的命數,港人的命運。我是極悲人。

      1. 那真是不好意思了!抱歉!^^"
        還是沒有辦法完全懂你文章的故事!

        香港的情況這些年我們多少也讀到了
        台灣也有很多問題
        天涯若比鄰
        只希望我們都不要過分悲觀
        我想總還是會有一處讓自己感到安心的地方的

      2. 不要不好意思。你有用心看我文章,我要中心多謝你才是。今篇是對香港人講會艱澀粗魯一點。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close