#打爆機時說愛你。零

HmhLRQs

For Ryoko
鏡頭對焦肥妹的房間。花名是肥妹,卻只因出世時差不多八磅,但自此以後從來未肥過,現在二十歲只有96磅。及肩的微曲髮,明亮的眼睛,卻因為接近800度的近視和200度散光,長期被一副哈里波特掩藏。事關肥妹非常愛打機,和漫畫,房間報置可看出。作為一個女仔,肥妹的房間可以用3個字形容-離X譜,整個書櫃都是漫畫,漫畫人物海報(我唔明軍雞關一個女仔咩事),放到通檯都係的GAME書,攻略。通地都是衫。而現場發現肥妹坐在床的中間開著PSV打MON HUNT。
「女,落去飲茶吧」
媽同哥哥呈書就咁就離開門口,沒有DOUBLE CONFIRM,因為知道肥妹一打機是唔會應機的。他們甚至懷疑肥妹根本聽唔到。
由13歲開始就現在人稱"毒到癡根"的肥妹,一日廿四小時,除訓覺去廁所食飯外,打機漫畫各佔去百分之五十,但又唔知為何可碌入港大生化系。或許因為他天生擁有137的IQ,及驚人的動態視覺吧。她可是唔需要CHOK 99條命,唔洗出金手指,仍一命不扣一TAKE過爆雲斗羅的魔物呢!

依家講下哥哥。言呈書是港大YEAR2 FINE ART的學生。自小就喜愛出入GALLERY,CHARCOAL素描,同同學做SCULPTURE。非常溫柔的一個6尺高的高挑男子,面尖。真係改壞名,你見到佢只會想起一封情書,仲要是粉紫色有花邊嗰D。當然唔洗講也知性取向吧。但是性格就如開朗卻內裡非常害羞的黃花閨女一樣,就算有心儀的男仔,都唔感表白。或許世俗的枷鎖有一點關係,但我相信是因為佢覺得女仔點可以做主動的LADY MENTALITY多一點。肥妹成日都叫哥哥畫下漫畫比佢睇,佢都會頻戚然後一句:「漫畫都冇質感」

我就是一對奇怪的"兄"妹的一個奇怪故事的聲音導航。

MISSION STARTS

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close