Let’s Talk about 盧菀欣

Image

作為一個淨鍾意執人口水may抽水的我,梗係講呢d啦! 

睇完套野,好笑之餘,硬係覺得怪怪地。在我作出我的評論之前,先報導一下一個觀眾(我老婆)的視後感先:

我:喂!你睇左未啫?

佢:睇左!(沒心情回應地) 但係東旭苑升值好過柏麗灣好多喎!

 

see! 一語道破電影工作者沒做好資料搜集所帶來的問題。但更深層次的問題是大部分的悲情高登仔,以至這電影的製作人都犯下的毛病:把社會問題過份歸納 (too generative)。樓市,以至衍生出來的人生前景分類,除了樓宇的擁有權(即公屋、居屋、私樓)外,樓宇的區分,樓齡等,都有決定性的影響 (that’s why you need to study geography!)。

但另一個更大的問題是,高登仔,以至這套電影的製作人,應該對無記的膠深痛惡絕才是。而無記的其中一樣膠就正正是對人性刻劃的樣板化和脫離現實。俗d就是:"大佬呀! 就算個八婆再西,都唔會西得咁跨張架! 尤其是私樓個scenario,個伯母啱啱先屌完佢,就算聽到是好有米,都唔會完全唔顧尊嚴咁變臉架。有些既唔好意思又好很想撐的內心戲都應該有瓜?" 人與人之間的表達交手往往是好subtle的。無記最膠的地方正正就是佢把所有劇種都變成Shakespeare drama,每個主角的對白表情都變成關菊英同李c琪。偏偏這套為人津津有味的短片,shows every trace of tvb’s drama。

咪話我得個批評,如果此片的西伯母選角改做金像影后鮑姐,一定會好很多。欣欣太tvb了。 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close