Let’s talk about my metal journey

有人說食濃烈的菜式會愈食愈重口味,原來聽歌都一樣。

其實我聽metal n core都是近一年的事。以前都會跟一般人的意見相似。「音樂唔洗成日鳩嗌既!」「洗唔洗咁呀!」「根本是噪音!」諸如此類。

最初接觸的metal是katatonia
http://www.youtube.com/watched?v=H0b3is7qmUE

喂!真是唔嘈架噃!?但點解尐音樂聽完好似好想死咁既喂?!

經過神通廣大的高登搜尋,發現原來metal 是完全獨立於rock的一種體系。有好多分支。而katatonia呢隻叫doom。

嗰次體驗冇令我立刻愛上,但總是陰霾未盡,在腦海時與縈迴。

後來學下人YouTube x japan,咁除了endless rain ~呢隻係人都知啦!~都搜下有否其他。我又搵到呢隻
http://www.youtube.com/watched?v=xR-khnY4wDI

咦今次又ok 尐喎!

同牧師傾頃,佢話有個測試,發現花聽交響樂會開靚花,聽金屬會枯萎的。基於做牧師指示相反的事是常識吧的原則,初嚐禁區的我,就更想進一步踩入深水區去試下。

試過去band 房,抱著支持本地音樂的原則,亂買了一隻叫記憶 凌亂散落的碟。聽到以下一隻歌,立刻為之瘋狂了
http://www.youtube.com/watched?v=93ZqoEGch_g

再次高登搜尋,發現這種歇斯底里叫core。

如此小弟愈趨好奇,想知更多,買了兩張唱片black sabbath 13和老師推薦的trivium strife

有一種叫black的分支「最初我是拒絕的」,但又遇到些樂迷推薦,我又迷上了dark tranquility。真是有尐野是返唔到轉頭的。

咆哮,是憤怒的其中一種表達,抑壓也是憤怒的一種表達。core n metal 則以高純度的技巧把它倆用美麗的方式表達出來。這是我對它的了解,皮毛的。

抽水講句,為人津津樂道的我是歌手,每隻歌無論輕鬆的,痛苦的,性感的,無意義的,都用咆哮表達出來,比之而言,我認為metal n core 更為有內容得多。對於大眾疲於奔命的談論,我一樣可以用咁樣的回應~「音樂唔洗成日鳩嗌既!」「洗唔洗咁呀!」「根本是噪音!」諸如此類。

但我更明白各有所愛,自由自在,其他人喜歡什麼,不必由我說三道四,干涉內政,影響人民感情。

嘈煩已久,樣大家回歸平靜,亦響應britpop出現二十週年,送給大家本人最愛最愛的一首歌oasis champaign supernova
講明先,隻歌講吸毒的快感的,不過學gem話齋,先唔好去judge佢做得啱唔啱,我相信Noel 作呢隻歌時都好大壓力。我只想同佢講聲加油。right?

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: