世界變了樣

最近好似興呢隻歌:

http://www.youtube.com/watch?v=PH9U1Pyacno

上FB之後聽左幾次。SUNNY的聲線的感染力我唔想係度講了。

YOUTUBE下面有個COMMENT

係CONCERT聽到個時個人覺得首歌同BEYOND既AMANI帶出左差唔多既感覺, 個鋪排方法都類似AMANI

LAM下口水尾先。只要我擺AMANI係度一齊聽,你發覺甚麼?

http://www.youtube.com/watch?v=2CIliMD72Io

冇錯了,NAKUPENDA同世界變了樣是同一個CHORD PROGRESSION 同NOTE INTERVAL的。

我唔會話佢抄。確實,咁樣唔算抄。反而想講的是,黃家駒的影響力是大到DEFINE了我們喜歡的音樂應該是怎樣的。所以如果BEATLES是英國人的音樂泉源,BEYOND就是香港人的,不為過。

佢提醒我,STEVE JOBS 提醒我,近日的罷睇提醒我,

You don’t sabotage to change the world . You create something new to change the world 

I want to make some new music 

共勉之

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close